Apa yang Dibutuhkan untuk Membuat Social Game

Setelah beberapa tahun, social games tetap menjadi komoditas potensial yang cukup menarik bukan hanya bagi game company tetapi juga perusahaan yang ga bergerak dalam bidang game. Walaupun sedikit terlambat, beberapa tahun terakhir mulai banyak perusahaan lokal yang tertarik untuk membuat aplikasi atau game, baik untuk menghasilkan income ataupun untuk membantu pemasaran produk/brand (adver-games). Sayangnya karena ketidakpahaman atau keterbatasan informasi mengenai proses pembuatan social game, banyak orang yang mengira bahwa proses pembuatan social game sama dengan pembuatan mini games. Keterbatasan informasi ini bisa dimaklumi karena setahu saya ga banyak developer yang mempublikasikan proses yang mereka jalani dalam membuat social game.

Dalam artikel ini, saya akan sedikit menjelaskan proses pembuatan social game (facebook) berdasarkan pengalaman saya di Playdom dan Hands On Entertainment. Selain untuk Anda yang ingin tahu proses pembuatan social/online game, artikel ini juga saya tujukan untuk membantu developer yang ingin melakukan pitching atau mengedukasi calon klien supaya ga ada yang bilang,

Buat game yang sederhana aja, seperti Farm Ville gitu.

Continue reading →

Belajar Menjadi Programmer

Saya sedikit prihatin membaca thread di beberapa forum programmer lokal. Seringkali saya menemukan thread yang ditulis oleh programer pemula atau mungkin mahasiswa/pelajar bidang IT yang intinya tidak lebih dari sekedar minta contekan tanpa menunjukkan sedikitpun usaha yang sudah mereka lakukan.

Beberapa contoh:

saya mau bikin quiz pake drag n drop, maunya kalau semua jawaban di drop ke target ada tombol yang keluar dan tulisan “anda benar” atau kalau di drop bisa pindah ke frame selanjutnya buat nerusin quiznya, mohon bantuan bikin scriptnya dong?
satu lagi…yang pakai game tembak, jadi kalau objek yang benar kena tembak bisa ke frame selanjutnya juga, jadi bisa nerusin quiz..

Contohnya gw bikin text di notepad dan didalamnya itu sudah ada data” nya trus gimana yah caranya biar bisa load data dari text tersebut, cara mengedit data tersebut, dan save data tersebut ?
Please bantuannya dong

ada yang tau cara membuat bejeweled games?. ada yang share tapi di AS3, karena masih kurang di AS3, jadi nyari tutor yang di AS2. tapi sayangnya ga ada

mohon bantuaanya kepada suhu2 yang ada di sini, saya lagi kebingungan untuk membuat chart/grafik dengan perpaduan flash, php dan mysql. Ada yang tau atau pernah membuat, mohon sharenya ya…

mohon bantuannya, wahai master2 flash.. saya memerlukan petunjuk untuk membuat peta suatu kabupaten dari flash. warna masing2 kecamatan harus berubah sesuai dengan data dari database. terima kasih

gmn sich buat database xml?? n gmn sich buat koneksinya??

Memang benar, “malu bertanya sesat di jalan”. Tapi “bertanya” bukan berarti minta orang lain ngerjain pe-er atau minta contekan. Kalo itu sih malas belajar, mau serba instan.

Dalam artikel ini saya berikan beberapa tips utk Anda yang benar-benar ingin jadi programer:

Continue reading →

Make On-device Debugging Easier with iFunBox

I’m working on an Adobe AIR iOS project for the first time and I feel that on-device debugging is too slow. These steps could take a few minutes (which I think is too long in today’s standard):

  1. Build the project in FlashBuilder & wait for the debug popup
  2. Use iTunes to remove the app from your device if it’s already there
  3. Add the .ipa to iTunes library
  4. Sync your device and wait until you see the app icon on your device
  5. Launch the app
  6. Go to FB’s debug view

Doing all that once in a while may be OK but many times in a day? It puts strain on my wrist. Even worse, I have to do it every time I want to test my app. I know I could use AIR iOS simulator for quick tests but unfortunately it never worked for me; for some reason, TouchEvent and MouseEvent never dispatched, even when I tried the sample code from AS3 doc. So on-device debugging/testing is the only way for me.
Continue reading →

Easy Inheritance & Modularity in Lua

Seeing many flash developers praising Lua-based SDKs like Corona and Gideros that allow us to create mobile games quickly, I couldn’t help trying them myself.

First thing I did was read up some Lua tutorials. The language seems pretty easy to grasp — everything is a table which looks like associative array or a Dictionary in AS3. Good. Until I got to the point where I want to apply/emulate OOP or write code in modular fashion. This is where things become confusing because code examples from Corona and Gideros show you how to shove everything in one big main.lua file. To add even more confusion, different Lua OOP examples show you how to emulate OOP in different ways. And there are things called metatable and metamethods.

After an hour reading the docs and wiki and doing some experiments. I found that it’s really not that hard. Here’s an example of inheritance in one big file.

Continue reading →

How to Use SWC as RSL in Pure AS3 Projects

Using SWC as RSL in Flex projects is a no brainer. Flash Builder and Flex ant task automate a lot of things for your convenience. Unfortunately, that’s not the case with pure AS3 projects. I read somewhere that you can use a special Frame tag and a factory class to load the RSL swf before you instantiate your document class. I tried that but I got mixed results; it didn’t always work in all cases especially when the SWC contains a lot of assets. I might be doing something wrong; I don’t know.

It turned out that you can use a “loader” SWF to load the RSL swf before your main SWFs to achieve the same thing. That left me with one problem, how to get the RSL swf out of the SWC. As we know, SWC is just another compression format, just like zip so any zip expander/extractor will work but manually extracting the SWC is going to be a pain in the @$$ and you’ll have to do it every time you update your SWC. This is where Ant becomes your best friend 😉

In this post, I’ll show you how to do it with Flash Builder & Ant.

Creating Projects

First, we create a new workspace and add build folder to store the published SWFs and then create the projects below:

  1. MyLibs – Flex library project. This is the RSL to be used by AppOne and AppTwo.
  2. AppOne – AS3 project
  3. AppTwo – AS3 project
  4. loader – AS3 project that will load all other SWFs

Then we add a Car class to MyLibs project and compile the project so we have MyLibs.swc in its bin/ folder.

Continue reading →